Wi-Fi 7 Nedir? İşte Bilmeniz Gereken Her Şey
Wi-Fi 6E'nin halefi ve kablosuz bağlantılarınızın hızını ve kararlılığını önemli ölçüde artırmayı vaat ediyor.
WIFI 7 yakın zamanda Wi-Fi 6 veya Wi-Fi 6E’ye yükseltilen bu standartların halefidir. Wi-Fi 7 tıpkı öncekiler gibi daha hızlı bağlantılar, daha düşük gecikme süresi ve daha fazla bağlantıyı zarif bir şekilde yönetme yeteneği vaat ediyor.
Bugün Wi-Fi’nizi geliştirmek istiyorsanız Wi-Fi 7 çok da çözüm değildir, çünkü destek çok az şu an. Ancak ilk benimseyenler, Wi-Fi Alliance’ın “Wi-Fi 7 Sertifikalı” programını açıkladığı haberi ile heyecanlanacaklar. Gerçekçi olmak gerekirse, çoğumuzun geçiş yapmayı düşünmesi için epey bir süre geçmesi gerekecek.
İçindekiler
WiFi 7 nedir?
Yedinci nesil Wi-Fi, Wi-Fi 6 ve 6E’ye göre büyük gelişmeler vaat ediyor ve dört kata kadar daha yüksek hızlar sunabiliyor. Ayrıca gecikmeyi azaltmak, kapasiteyi artırmak, kararlılığı ve verimliliği artırmak için akıllı eklemeler de içeriyor.
Wi-Fi 7, Wi-Fi 6’nın IEEE 802.11ax ve Wi-Fi 5’in IEEE 802.11ac olduğu eski adlandırma kuralına göre IEEE 802.11be olarak adlandırılır. Önceki standartlar gibi Wi-Fi 7 de geriye dönük uyumlu olacak. Ancak vaat ettiği yeni özelliklerden ve gelişmiş performanstan yararlanmak için cihazlarınızı yükseltmeniz gerekecek. Bu, yeni akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, TV’ler ve benzerinin yanı sıra yeni yönlendiriciler ve erişim noktaları satın almak anlamına gelir.
Wi-Fi 7 Ne Gibi Faydalar Sağlıyor?
Wi-Fi 7 daha hızlıdır, daha fazla bağlantıyı destekler ve güvenilir, düşük gecikmeli performansı sürdürmek için daha uyarlanabilirdir.
Bu avantajlar, yüksek kaliteli video ve daha iyi bulut oyunları sunulmasına yardımcı olur ve yüksek verim ve düşük gecikme gerektiren AR ve VR uygulamalarına hizmet eder. Wi-Fi 7 aynı zamanda tıkanıklık ve parazitin de üstesinden gelerek yoğun şekilde paketlenmiş cihazların veya çakışan komşu ağların bulunduğu alanlara somut faydalar sağlar. İkincisi, kurumsal ve daha büyük mekanlar için en önemlisidir.
Wi-Fi 7, Wi-Fi 6E ile Nasıl Karşılaştırılır?
Anlaşılır bir şekilde, Wi-Fi 7’yi, 6 GHz bandını açarak önceki standartlara göre genel olarak aynı avantajları vaat eden Wi-Fi 6E’den ayıran şeyin ne olduğunu merak edebilirsiniz. Özellikle Wi-Fi 7 aynı üç 2,4 GHz, 5 GHz ve 6 GHz bandını kullanacağından. İşte bazı dikkate değer yükseltmeler:
Daha Geniş Kanallar
Her bant kanallara bölünmüştür. 2,4 GHz bandı, her biri 20 megahertz (MHz) olan 11 kanaldan oluşur. 5 GHz bandında 45 kanal bulunur, ancak 20 MHz genişlikle sınırlı olmak yerine bunlar birleşerek 40 MHz veya 80 MHz kanallar oluşturabilir. 6 GHz bant 60 kanalı destekler ve Wi-Fi 6E ile 160 MHz’e kadar genişleyebilirler. Wi-Fi 7, 320 MHz genişliğe kadar olan kanalları destekler. Kanal ne kadar geniş olursa, o kadar fazla veri iletebilir.
Basit bir benzetme, tek şeritli bir yolun, üç şeritli bir otoyola veya altı şeritli bir otoyola kıyasla ne kadar trafiği kaldırabileceğini hayal etmektir.
Çoklu Bağlantı Operasyonu
Wi-Fi 7’deki belki de en heyecan verici ilerleme Çoklu Bağlantı Operasyonu’dur (MLO). Önceki Wi-Fi standartlarının her biri, tek banttaki iki cihaz arasında bağlantı kurar. Üç bantlı bir Wi-Fi 6E yönlendirici bile iki cihazı tek bir bantta sabit bir kanala bağlar (yönlendirici 2,4 GHz, 5 GHz veya 6 GHz bantta bağlanıp bağlanmayacağına karar verir).
MLO, bantlar arasındaki çeşitli frekansları tek bir bağlantıda birleştirebilir. Bir Wi-Fi 7 yönlendirici, aynı anda farklı bantlardaki iki veya daha fazla kanal üzerinden bir Wi-Fi 7 cihazına bağlanabilir. MLO potansiyel olarak daha fazla veri iletebilen daha geniş kanalları mümkün kılar; otoyol benzetmemize dönersek, trafiği otoyolda ve otoyolda aynı anda gönderebilirsiniz.
Hız her zaman öncelik değildir ancak MLO aynı zamanda daha verimli performansa da olanak tanır. Bir Wi-Fi 7 yönlendirici, tıkanıklığı ve diğer parazitleri hesaba katabilir ve bunu atlamak için en iyi kanal üzerinden iletim yapabilir, istikrarlı bir bağlantıyı ve düşük gecikmeyi korumak için geçiş yapabilir. MLO ayrıca 6 GHz bandın nispeten kısa aralığını azaltmaya yardımcı olarak evde dolaşırken ağ sisteminizden kusursuz bağlantı almanızı sağlar.
Daha yüksek QAM
Dördül Genlik Modülasyonu (QAM), radyo frekansı dalgalarında veri iletmek ve almak için kullanılan bir yöntemdir. Ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla bilgi toplayabilirsiniz. Wi-Fi 7, 4K-QAM’i desteklerken Wi-Fi 6, 1.024-QAM’yi desteklerken Wi-Fi 5, 256-QAM ile sınırlıydı.
Potansiyel faydalar sinyal gücü, arka plan gürültüsü ve parazit nedeniyle karmaşık hale gelir. Sonuç olarak, QAM arttıkça menzil düşer ve daha güçlü bir sinyale ihtiyaç duyarsınız. Dolayısıyla, Wi-Fi 6’da 1.024-QAM’ye sıçrama, Wi-Fi 5’e göre yaklaşık yüzde 25’lik bir veri hızı artışı sağladı. Wi-Fi 7’de 4K-QAM’ye sıçrama, en yüksek performansta yüzde 20’lik bir artış anlamına geliyor.
Wi-Fi 7 aynı zamandaOFDMA, MU-MIMO ve TWT gibi mevcut teknolojileri daha da geliştirir .
Wi-Fi 7 Ne Zaman Kullanılabilir?
Wi-Fi 7 cihazları ve yönlendiricileri 2023’ün başlarında piyasaya sürülmeye başlandı. Wi-Fi 7 cihazlarınıza sahip olana kadar Wi-Fi 7 yönlendiricisinin faydalarını hissetmeyeceksiniz, ancak yeni Wi-Fi 7 yönlendiricileri geriye dönük olarak uyumludur, dolayısıyla 6E bağlantılarını yönetecekleri ve aynı zamanda geleceğe yönelik de bir miktar güvence sağladıkları için, artık pahalı bir Wi-Fi 6E sistemi düşünen insanlar için anlamlı olabilirler.